Jedz zdrowo, kolorowo!
(Zam: 15.01.2015 r., godz. 21.30)Dzień zdrowej żywności
15 stycznia w naszej szkole odbył się dzień zdrowej żywności.
Uczniowie klas I- III, oddziału przedszkolnego oraz przedszkolaki wraz z wychowawcami zachęcali do tego, by spożywać zdrowe i urozmaicone posiłki, które powinny być przyjemnością i momentem pozytywnych przeżyć kulinarnych. Warto je uatrakcyjnić i utrwalać przekonanie, że "zdrowe" oznacza smaczne, urozmaicone i kolorowe.
Tego dnia dzieci przygotowywały wspaniałe soki, przepyszne sałatki owocowe oraz wyśmienite kanapki.Podczas przygotowywania posiłku brały pod uwagę wiele elementów, m.in. wartość odżywczą, apetyczny wygląd czy czas przyrządzenia potrawy.
Jak więc się żywić , aby zachować zasady prawidłowego odżywiania, a jednocześnie uwzględnić te dania i produkty, które lubimy i chętnie zjadamy? Na te pytanie odpowiadał nasz specjalny gość z Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej z Legionowa p. Roksana Kalinowska.
Uczniowie klas I- III, oddziału przedszkolnego oraz przedszkolaki wraz z wychowawcami zachęcali do tego, by spożywać zdrowe i urozmaicone posiłki, które powinny być przyjemnością i momentem pozytywnych przeżyć kulinarnych. Warto je uatrakcyjnić i utrwalać przekonanie, że "zdrowe" oznacza smaczne, urozmaicone i kolorowe.
Tego dnia dzieci przygotowywały wspaniałe soki, przepyszne sałatki owocowe oraz wyśmienite kanapki.Podczas przygotowywania posiłku brały pod uwagę wiele elementów, m.in. wartość odżywczą, apetyczny wygląd czy czas przyrządzenia potrawy.
Jak więc się żywić , aby zachować zasady prawidłowego odżywiania, a jednocześnie uwzględnić te dania i produkty, które lubimy i chętnie zjadamy? Na te pytanie odpowiadał nasz specjalny gość z Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej z Legionowa p. Roksana Kalinowska.