Konkurs kulinarny „ Zielone szaleństwo”
(Zam: 17.06.2017 r., godz. 12.19)Dnia 11 maja w przedszkolu w Zegrzu Południowym odbył się konkurs kulinarny dla 5-latków z przedszkoli z Gminy Nieporęt oraz Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Legionowie.
W tym roku dzieci miały przygotować potrawę z „czegoś” zielonego. Z naszego przedszkola w szranki zawodów stanął 4- osobowy zespół w składzie Małgosia Adamczyk, Oliwia Borek, Wojtek Kielak i Rysio Koziej.
Tego dnia dzieciaki ubrane w fartuszki wypożyczone od Koła Gospodyń Wiejskich (dziękujemy) oraz czapek kucharskich uszytych specjalnie na tę okazję pojechały pokazać co potrafią wyczarować z zielonych warzyw i owoców. Nasz stół wyglądał imponująco i zielono ale to dopiero był początek. To co pokazali i robili „ kucharze” wzbudzał podziw, zachwyt i niedowierzanie Jury Konkursowego. Praca z blenderem, ostrym nożem, dekorowaniem, znajomością nazw składników (np. nasiona chia), nazw potraw, sprawiła, że przy stole „ Przedszkole Wólka Radzymińska” non stop kręciła się Komisja Konkursowa, zainteresowana efektem końcowym pracy. Dzieciaki były bardzo sprawne i skupione na swojej pracy, pięknie też współdziałały ze sobą , mimo że każde z nich przygotowywało swoja potrawę. I tak powstały pyszności: Małgosi - „ Palma na bezludnej wyspie”, Oliwii - sałatka” Samo zdrowie”, Wojtka – deser „Słodka pychotka” , Rysia – „ Jeżyk w liściach”.
Wielkie podziękowania dla rodziców dzieci z gratulacjami talentu ( rozwijacie i wykorzystujcie swoje pociechy w kuchni!)
Specjalne podziękowanie dla pani Moniki Kielak za przetransportowanie całego ekwipunku oraz…. dzieci.)
P .s. Jeden pan z Jury, który jest właścicielem kilku restauracji powiedział naszym dzieciakom, że jeżeli za kilka lat będą szukać pracy w tym zawodzie maja u niego pewne zatrudnienie. Trzymamy za słowo!
Tego dnia dzieciaki ubrane w fartuszki wypożyczone od Koła Gospodyń Wiejskich (dziękujemy) oraz czapek kucharskich uszytych specjalnie na tę okazję pojechały pokazać co potrafią wyczarować z zielonych warzyw i owoców. Nasz stół wyglądał imponująco i zielono ale to dopiero był początek. To co pokazali i robili „ kucharze” wzbudzał podziw, zachwyt i niedowierzanie Jury Konkursowego. Praca z blenderem, ostrym nożem, dekorowaniem, znajomością nazw składników (np. nasiona chia), nazw potraw, sprawiła, że przy stole „ Przedszkole Wólka Radzymińska” non stop kręciła się Komisja Konkursowa, zainteresowana efektem końcowym pracy. Dzieciaki były bardzo sprawne i skupione na swojej pracy, pięknie też współdziałały ze sobą , mimo że każde z nich przygotowywało swoja potrawę. I tak powstały pyszności: Małgosi - „ Palma na bezludnej wyspie”, Oliwii - sałatka” Samo zdrowie”, Wojtka – deser „Słodka pychotka” , Rysia – „ Jeżyk w liściach”.
Wielkie podziękowania dla rodziców dzieci z gratulacjami talentu ( rozwijacie i wykorzystujcie swoje pociechy w kuchni!)
Specjalne podziękowanie dla pani Moniki Kielak za przetransportowanie całego ekwipunku oraz…. dzieci.)
P .s. Jeden pan z Jury, który jest właścicielem kilku restauracji powiedział naszym dzieciakom, że jeżeli za kilka lat będą szukać pracy w tym zawodzie maja u niego pewne zatrudnienie. Trzymamy za słowo!