"Owoce w szkole"
(Zam: 07.03.2014 r., godz. 10.01)Nasza szkoła uczestniczy w programie finansowanym ze środków Unii Europejskiej „Owoce w szkole”.
Głównym celem programu jest:
trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie,
spodniesienie świadomości społecznej dotyczącej zdrowego odżywiania
- w szczególności dzieci oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania edukacyjne realizowane w szkołach,
Program ma zachęcić dzieci do spożywania większych ilości owoców i warzyw a tym samym przyczynić się do ukształtowania dobrych nawyków żywieniowych, które będą utrzymywały się w późniejszych latach życia.
W programie uczestniczą dzieci uczęszczające do klas I-III. Otrzymują one kilka razy w tygodniu porcje owocowo-warzywne, które spożywają w szkole. Dzieciom udostępniane są następujące produkty:
• świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki),
• świeże warzywa (marchew, papryka słodka, rzodkiewki),
• soki owocowe, warzywne oraz owocowo – warzywne.
Uczniowie otrzymują wybrane owoce i warzywa nieodpłatnie, jak również uczestniczą w działach towarzyszących o charakterze edukacyjnym związanym ze zdrowym odżywianiem, a w szczególności promujących spożywanie owoców i warzyw.
Zapraszamy do odwiedzenia strony www.owocewszkole.org.
trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie,
spodniesienie świadomości społecznej dotyczącej zdrowego odżywiania
- w szczególności dzieci oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania edukacyjne realizowane w szkołach,
Program ma zachęcić dzieci do spożywania większych ilości owoców i warzyw a tym samym przyczynić się do ukształtowania dobrych nawyków żywieniowych, które będą utrzymywały się w późniejszych latach życia.
W programie uczestniczą dzieci uczęszczające do klas I-III. Otrzymują one kilka razy w tygodniu porcje owocowo-warzywne, które spożywają w szkole. Dzieciom udostępniane są następujące produkty:
• świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki),
• świeże warzywa (marchew, papryka słodka, rzodkiewki),
• soki owocowe, warzywne oraz owocowo – warzywne.
Uczniowie otrzymują wybrane owoce i warzywa nieodpłatnie, jak również uczestniczą w działach towarzyszących o charakterze edukacyjnym związanym ze zdrowym odżywianiem, a w szczególności promujących spożywanie owoców i warzyw.
Zapraszamy do odwiedzenia strony www.owocewszkole.org.